زندگی‌نامه وزیر

زنده‌گی‌نامه‌ی انوارالحق احدی، وزیر زراعتَ، آبیاری و مالداری

عکس وزیرداکتر انوارالحق احدی به تاریخ ۱۶ اپریل سال ۱۹۵۰ میلادی، در قریه‌ی جگدلک ولسوالی سروبی ولایت کابل، زاده شد.
پدر وی عبدالحق احدی، قاضی بود و در زمان سلطنت محمدظاهر شاه، در محکمه‌های مختلف خدمت می‌کرد.
آقای احدی آموزش‌های ابتدایی را در ولسوالی قره‌باغ کابل و ولسوالی تگاب ولایت کاپیسا تکمیل کرد و دوره‌ی ثانوی را در لیسه‌ی حبیبه، آغاز کرد. او در صنف یازدهم، بورس خدمات منطقه‌ای امریکا به دست آورد و در ۱۹۶۸ میلادی، برای یک‌سال در مکتب (Summit High School in Summit, N.J , USA) آموزش دید.
آقای احدی در ۱۹۶۹ میلادی تحصیلات عالی‌اش را در پوهنځی حقوق پوهنتون کابل شروع کرد و از آن‌جا در همین سال بورسیه تحصیلی پوهنتون امریکایی بیروت را از اداره‌ی انکشاف بین‌المللی ایالات متحده امریکا «USAID» دریافت کرد.
آقای احدی در ۱۹۷۴ میلادی از پوهنتون امریکایی بیروت از علوم سیاسی و اقتصاد سند لیسانس به دست آورد و در ۱۹۷۷ میلادی، از همین پوهنتون در بخش روابط بین‌الملل ماستری گرفت.
انوارالحق احدی در ۱۹۷۸ میلادی یک بورسیه «سکالرشیپ» دیگر از پوهنتون (Northwestern University) دریافت کرد و در رشته‌ی علوم سیاسی، تحصیلات مقطع دکترایش را آغاز کرد.
آقای احدی در ۱۹۸۳میلادی هم‌چنان در بخش مالی از این پوهنتون ماستری «MBA» گرفت و در ۱۹۸۶ میلادی از همین پوهنتون در بخش علوم سیاسی سند دکتورا (PHD) خود را به دست آورد.
آقای احدی پس از فراغت از پوهنتون «Northwestern University»، در کالج امریکایی (Carlton College)به عنوان معاون استاد به تدریس آغاز کرد.
به هر صورت، در ۱۹۸۵ میلادی آقای احدی از این کارش در (Carlton College) استعفا کرد و در ایالت شیکاگوی امریکا، در بانک (Continental Illinois Bank) شامل شد او تا ۱۹۸۷میلادی به عنوان «آفیسر» در این بانک کار کرد. هنگامی که اتحاد شوروی خروج نیروهایش را از افغانستان اعلان کرد، آقای احدی به خاطر این که در بخش سهم گرفتن سیاست افغانستان انعطاف‌پذیری شکل بگیرد، بار دیگر مسلک خود را عوض کرد و در ۱۹۸۷ باز هم به عنوان معاون علوم سیاسی، این بار در پوهنتون « Providence College» آغاز به تدریس کرد.
او در مجله‌های علمی دنیا مقاله‌های علمی بی‌شمار دارد و در کنار آن کتاب‌هایی نیز دارد.
با سقوط رژیم طالبان در افغانستان، آقای احدی یک بار دیگر وظیفه‌ی علمی خودش را گذاشت و در مارچ ۲۰۰۲ رییس بانک مرکزی «د افغانستان بانک» شد.
او در هشت ماه نخست کاری‌اش، کار تبدیل بانک‌نوت‌های قدیمی افغانی به بانک‌نوت‌های جدید افغانی را با موفقیت تکمیل کرد که موفق‌ترین پروژه‌ی دوره‌ی ریاست جمهوری حامد کرزی بود.
او در عصری‌سازی بانک مرکزی نیز رول اساسی داشت. در کنار این، در ثبات نرخ تبادله‌ی ارز ملی و به میان آوردن بانک‌داری تجارتی جدید، نقش گسترده داشت. احدی تا دسامبر ۲۰۰۴ به حیث رییس بانک مرکزی افغانستان کار کرد. او در همین سال از جانب حامد کرزی رییس جمهور وقت به حیث وزیر مالیه گماشته شد.
در اپریل ۲۰۰۶ آقای احدی از پارلمان کشور به حیث وزیر مالیه رأی اعتماد به دست آورد.
احدی در زمینه‌ی عصری‌سازی مسلکی‌سازی وزارت مالیه، تلاش کرد. در پی این تلاش‌ها، بودجه‌ی انکشافی تطبیق و در جریان چهار سال درآمد خانواده‌ها حدوداً سه چند افزایش یافت.
برای آرامش وطنداران، با طرف‌ها در مورد قرضه‌ی جهانی ۱۱.۳ میلیارد دالری افغانستان مذاکره کرد.
برای کارمندان ملکی سیستم رتب و معاشات را معرفی کرد و نیز به منظور کاهش فقر و توسعه‌ی کشور، با صندوق بین‌المللی پول صحبت کرد، برای افغانستان استراتیژی کاهش فقر را ساخت و در جون ۲۰۰۸ این استراتژی را در پاریس به کنفرانس جهانی دونران ارایه کرد.
آقای احدی در مارچ ۲۰۰۹ از وظیفه‌اش به عنوان وزیر مالیه استعفا کرد تا در انتخابات آگست ۲۰۰۹ شرکت کند. به هر صورت اما،‌ او بعداً از حضور در این رقابت منصرف شد.
آقای احدی در جنوری ۲۰۱۰ به حیث مشاور ارشد اقتصادی تعیین شد و مسوول هم‌آهنگی پالیسی توسعه‌ی اقتصادی و امور تجارتی بود.
داکتر انوارالحق احدی در جون ۲۰۱۰ به حیث وزیر تجارت و صنایع تعیین شد و از پارلمان رأی تایید گرفت.
انوارالحق احدی در اکتوبر ۲۰۱۳ از وظیفه‌اش به حیث وزیر تجارت و صنایع کنار رفت تا در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۴ رقابت کند.
داکتر انوارالحق احدی در ۱۸ جنوری ۲۰۱۶ تشکل سیاسی جبهه‌ی ملی نوین افغانستان را اعلام کرد. جبهه‌ی ملی نوین افغانستان، از اعضای اپوزسیون اصلی سیاسی که از سوی آقای احدی در جنوری ۲۰۱۶ اساس‌گذاری شده است.
در جبهه‌ی ملی نوین افغانستان نُه حزب سیاسی، ۶۴ عضو ولسی‌جرگه و مشرانوجرگه، شماری از والیان پیشین، نماینده‌گان زنان و دیگر مسوولان عالی‌رتبه شامل‌اند.
داکتر احدی رهبر این جبهه است و حالا نیز این مقام را دارد. آقای احدی با فاطمه گیلانی (رییس پیشین هلال احمر افغانی) ازدواج کرده است و دو فرزند دارد. دخترش رنا و پسرش طارق نام دارد.

صفحه فیسبوک