وزارت زراعت در شش ماه گذشته چی کرد؟

content_admin
وزارت زراعت در شش ماه گذشته چی کرد؟

وزارت زراعت، آبیاری و مالداری، طی شش ماه اخیر موفق به طرح، اجرا و بهره‌برداری صدها برنامه‌ی انکشافی

در بخش‌های آبیاری، افزایش تولیدات گندم و دیگر غله‌جات، توسعه باغداری، نباتات طبی و سبزیجات، توسعه مالداری، تنظیم منابع طبیعی، مصونیت غذایی، اصلاحات نهادی، توان‌مندسازی و حمایت از زنان شده است.

آبیاری

این وزارت طی شش ماه گذشته در بخش آبیاری، کار احیا و بازسازی ۳۴۴ شبکه‌ی آبیاری را در ۳۴ ولایت آغاز کرده که از جمله کار ۱۴۸ شبکه در حال اجرا و کارهای متباقی آن در حالت دیزاین و تدارکات قرار دارد. هم‌چنین ۴۲ شبکه آبیاری قطره‌ای در ولایت‌های کابل، ننگرهار، بلخ، هرات و بغلان ساخته شده و تنها کار ۱۵ شبکه آن در جریان قرار دارد. کار ساخت ۱۰۰ چکدم (بند محافظتی)نیز تکمیل و برنامه‌ی ساخت ۱۷ چکدم (بند محافظتی)دیگر نیز روی دست گرفته شده است. از ساخت ۸۰ ذخیره‌گاه خاکی نیز، کار ۶۵ ذخیره‌گاه تکمیل شده و همین طور از ساخت ۳۰ چاه آب با سیستم واترپمپ آفتابی، کار ۱۲ چاه تکمیل شده در ولایت‌های مختلف تکمیل شده است.

غله‌جات

در بخش افزایش حاصلات گندم و دیگر غله‌جات نیز از سوی وزارت زراعت گام‌های موثری در شش ماه گذشته برداشته شده است. خریداری ۸۴ پایه ماشین لایزرلیول (هموارکاری) به منظور هموارکاری زمین‌های زراعتی و توزیع آن به دهقانان در زون‌های کابل، هرات، بغلان، بلخ و ننگرهار، انتقال ۱۷۰ عراده تراکتور، ۷۷ عراده ماشین کشت شالی با ۴۵۹ پایه ملحقات آن به ریاست‌های زراعت ۳۳ ولایت، تکمیل روند خریداری و توزیع ۱۶ هزار و ۸۷ متریک تن تخم اصلاح‌ شده‌ی گندم در ۳۴ ولایت و طرح برنامه برای توزیع آن به دهقانان کشور در ربع سوم سال، طرح ایجاد ۱۱۰۰ مزرعه‌ی نمایشی در ۳۴ ولایت، ایجاد یک‌هزار و ۸۶ مزرعه‌ی نمایشی شالی در ولایت‌های تخار، بغلان، کندز، بلخ، هرات، لغمان، ننگرهار و کنر از جمله‌ گام‌هایی برای افزایش حاصلات گندم و دیگر غله‌جات بوده است.

هم‌چنین در شش ماه گذشته از ۳۸ هزار و ۶۲۰ جریب زمین کشت‌زارهای تخم اصلاح شده تفتیش و ۲۵۰۰ پارچه سِرتیفیکِت به شرکت‌های خصوصی به منظور تولید تخم اصلاح شده در ولایت‌های میدان وردک، لوگر، کابل، پروان، خوست، کاپیسا، بامیان، دایکندی، ننگرهار، کنر، هلمند، کندهار، هرات، فراه، بدخشان، بغلان، تخار، کندز، بلخ، سمنگان و جوزجان توزیع شده است. همین طور قرار است امسال یک‌هزار و ۲۵۰ متریک تن تخم اصلاح شده‌ی گندم تولید شود.

باغداری و نبات صنعتی

وزارت زراعت در بخش توسعه باغداری، نباتات صنعتی یا طبی و هم‌چنین سبزیجات نیز در شش ماه گذشته اقدامات موثری انجام داده است. احداث ۷۲۶ سبزخانه تجارتی هریک به مساحت سه تا چهار بسوه زمین در ولایت‌های کابل، کاپیسا، پروان، لوگر، بامیان، دایکندی، پکتیا، بلخ، جوزجان، سمنگان، بغلان، بدخشان، تخار، فاریاب، کندز، ننگرهار، کنر، لغمان، هرات، کندهار، فراه، بادغیس، زابل، نیمروز، پنجشیر، نورستان، غور و خوست تحت پروسه تدارکاتی قرار دارد و در ربع چهارم سال مالی تطبیق می‌گردد.

هم‌چنین روند توزیع یک‌هزار و ۸۰۰ بسته ابزار انکشاف باغداری شروع شده و تاکنون ۲۶۲ بسته‌ی آن توزیع شده است. انجام ۷۸۹ مورد تحقیق در فارم‌های بادام باغ، قرغه، ریشخور، ملاغلام بامیان، اردوخان هرات، پوزه ایشان بغلان، چهاردره کندز، بهارک بدخشان، باغ ذخیره تخار، میدان هوای غور، بولان هلمند، شیشم‌باغ ننگرهار، دهدادی بلخ، شوخی کاپیسا، چشمه‌ی ماران پکتیا، کوهکران کندهار، پروان و باغ سالار کنر صورت گرفته است.

همین طور کار ۴۵ سردخانه صفر انرژی جهت نگهداری پیاز در ولایت فراه و بادغیس نیز آغاز شده و ساخت شش مرکز پروسس زعفران در ولایات هرات، کابل، بلخ و فاریاب آغاز شده است. هم‌چنین کار اعمار ساختمان انستیتوت تحقیقات زعفران در ولایت هرات نیز جریان دارد و تاکنون کارش تا ۱۵ درصد به پیش رفته است.

ساخت ۲۰۶ مزرعه‌ی نمایشی پنبه در ولایات هرات، سرپل، کندز، بادغیس، فراه، بلخ، تخار، سمنگان، فاریاب، جوزجان، بغلان، کاپیسا، قندهار و هلمند نیز به پایان رسیده است.

هم‌چنین چهار هزار و ۱۹۱ هکتار باغ جدید احداث و دوهزار و ۷۰۰ هکتار باغ کهنه احیا شده است. در شش ماه گذشته دوهزار بسته لوازم جمع‌آوری حاصلات باغداری نیز به باغداران ۳۲ ولایت توزیع شده است.

برنامه احداث ۹۸۶ هکتار باغ جدید و احیای دوهزار و ۲۶۶ هکتار باغ کهنه نیز روی دست گرفته شده است. نصب سیستم چیله انگور به مساحت ۱۵۰ هکتار زمین در ۲۳ ولایت از جمله به مساحت ۳۲ هکتار آن تطبیق و متباقی در جریان است. ساخت ۴۹۲ بخش تولید کود کمپوست نیز در ولایات کابل، پکتیا، بلخ، کندز، ننگرهار، هرات، کندهار، فراه و بادغیس در حال منظوری است و در ربع بعدی تطبیق می‌گردد.

هم‌چنین کار ساخت ۲۳۵ کشمش‌خانه هر کدام با ظرفیت هشت متریک تن انگور، در هجده ولایت تکمیل شده است. ۵۰۰ متریک تن کود کیمیایی «DAP» نیز به باغداران توزیع شده است.

پیوند نهال پسته در ۳۰ هکتار جنگل، احداث ۱۰۰ مزرعه‌ی نمایشی زعفران، کار روی مراحل تدارکاتی ۱۲ سردخانه عصری هریک با ظرفیت ۵۰۰ متریک در ولایت‌های غزنی، کاپیسا، پروان، میدان‌وردک، فاریاب، تخار، نیمروز، فراه، لوگر و پکتیا و دیزاین ۸ سردخانه عصری دیگر هر کدام با ظرفیت پنج هزار متریک از دیگر فعالیت‌های وزارت زراعت است.

توسعه مالداری

پایان کار ساخت چهار مسلخ در ولایات کابل، هرات، بلخ و کندز، تطبیق شش میلیون و ۵۷۱ هزار و ۶۷۸ دوز واکسین بروسلوز و طاعون بر حیوانات در تمام ولایات، تولید سه میلیون دوز واکسین‌های انتروتوکسیمیا، انترکس، بلک‌لیگ، مرغ‌مرگی، بروسلوز در لابراتوار مرکزی، راه‌اندازی برنامه کنترول کنه برای جلوگیری از انتشار بیماری تب کانگو در ولایات، ساخت و بهره‌برداری ۶۰ فارم تجارتی مرغ‌های گوشتی هر کدام با ظرفیت پنج هزار مرغ در ولایات کابل، ننگرهار، کندز، بلخ، کندهار، کنر، لغمان، پروان، لوگر، خوست، سمنگان، پکتیا، جوزجان، هلمند، هرات و فراه و هم‌چنین به داوطلبی گذاشتن ساخت۱۰ فارم تجارتی مرغ‌های گوشتی (هر کدام با ۱۰ هزار مرغ) در ولایات کابل، ننگرهار، کندز، بلخ و هرات از کارکردهای وزارت زراعت در بخش مالداری است.

هم‌چنین طرح ساخت ۸۰ فارم تولید ماهی گرم‌ آبی و دو هیچری ماهی در ولایت‌های خوست، بلخ، بغلان و کندز و تولید متریک تن گوش ماهی در سال جاری در زون مرکز، ادامه‌ی کار برای اعمار و تجهیز ۲۹ مرکز جمع‌آوری شیر در ولایات کابل، لوگر، پروان، بلخ، هرات، کنر و کندهار، ادامه‌ی روند توزیع ۵۰۰ بسته زنبورداری در ولایات ننگرهار، بلخ، هرات، کندهار و پکتیا و همین طور عرضه خدمات از طریق ۲۷۰ بخش ساحه‌ای کلنیک وترنری به بیش از ۳۰ هزار مالدار، خریداری ۳۱۱ متریک تن خوراکه حیوانی از دیگر فعالیت‌های وزارت زراعت در زمینه توسعه مالداری است.

کار روی ساخت یک مرکز پروسس و بسته‌بندی لبنیات در کابل با ظرفیت پروسس ۳۰ هزار لیتر شیر در روز، ساخت دو گدام خوراکه حیوانی در مناطق کوچی‌نشین، ساخت ۲۱۳ مزرعه‌ی نمایشی سبزیجات و غله‌جات خوراکه حیوانی و کشت ۲۰۰ هکتار زمین و پلان توزیع ۱۵۳ متریک تن تخم اصلاح شده و کود کیمیایی به منظور تولید علف از کارکردهای شش ماهه وزارت زراعت است.

در بخش تنظیم منابع طبیعی نیز گام‌های موثری در شش ماه گذشته برداشته شده است. کار روی ساخت سیستم آبیاری قطره‌ای برای ۶۰ هزار نهال پسته، حفر سه حلقه چاه عمیق و مجهز با سیستم واترپمپ آفتابی، ساخت ۱۱۹۰ قوریه خانگی، ۱۱۰۰ مترمکعب چکدم (بند محافظتی)، تولید نهال پسته برای احیای جنگل‌های طبیعی و جلغوزه، احیای ۲۷۱ جریب قوریه، احیا و حفاظت ۶۰۲.۵ هکتار چراگاه، احیا و حفاظت از ۳۵۰ هکتار ساحه نباتات طبی، ساخت ۷۰۰ متر پیاده‌رو در بند امیر و احیای ۱۸ هکتار زمین ساحات مربوط به کمربند سبز شامل فعالیت‌ها در زمینه تنظیم منابع طبیعی می‌شود.

اعمار و تجهیز دو قرنطین‌استیشن در بندرهای نیمروز و تورخم، تجهیز ۱۳ لابراتوار قرنطین‌استیشن‌ها، ساخت و تجهیز یک موزیم برای نمونه‌های بیماری‌ها و آفات نباتی، انتقال و ذخیره چهل‌هزار متریک تن گندم کمکی پاکستان به ذخایر غله‌جات کشور، دیزاین پنج سیلو و یک ذخیره‌گاه غله‌جات با ظرفیت ۱۹۵ هزار متریک تن در ولایات کابل، پلخمری، بلخ، هرات، کندهار و بدخشان شامل اقداماتی برای مصونیت غذایی می‌شود.

هم‌چنین راه‌اندازی برنامه ارتقای ظرفیت برای ۴۸۵ کارمند بخش‌های برنامه‌ریزی، کار روی طرح و ترتیب طرزالعمل پلان‌گذاری ولایتی و بودجه‌سازی، تدویر برنامه‌های آموزشی برای ۷۱ هزار و ۸۰۵ نفر در بخش تجارت و مارکیت محصولات زراعتی، مدیریت آبیاری، کنترول امراض و آفات، دهاقین زعفران‌کار، تفتیش مزرعه، مکتب مزرعه، مامورین مسلکی و مالداران در ۳۴ ولایت، معرفی ۳۰۰ کارمند به منظور بلند بردن ظرفیت تخنیکی و مسلکی‌شان به سویه دکترا، ماستری، لیسانس و برنامه‌های کوتاه مدت آموزشی، توزیع ۶۶۰ میلیون و ۴۲۸ هزار و ۲۰۰ افغانی قرضه به دهقانان و متشبثان سکتور زراعت، اصلاح و بازنگری چند سند تقنینی، ادامه‌ی کار روی ساختمان چهار منزله دفتر وزیر زراعت در محوطه‌ی این وزارت کارهایی است که در شش ماه گذشته صورت گرفته است.

توان‌مندسازی زنان و حمایت از آنان

توان‌مندسازی و حمایت از زنان زراعت‌پیشه و مالدار، بخشی مهم از کار وزارت زراعت را تشکیل می‌دهد. آغاز روند توزیع ۳۸۰ بسته‌ی زنبورداری برای زنان در ولایت‌های ننگرهار، فراه و بادغیس و هم‌چنین ۲۳۰ بسته‌ی جمع‌آوری محصولات زراعتی و حیوانی، ۴۰ گوساله، ۳۴ قلم ابزار پروسس مواد غذایی، ۵۰۰ پایه ماشین‌ خشک‌کننده‌ی برای زنان توزیع شده است.

احداث ۱۹ هزار و ۴۷۴ باغچه خانه‌گی، ساخت یک‌هزار و ۸۸۵ سبزخانه کوچک، توزیع بسته‌ مرغداری شامل ۱۵، ۲۰، ۳۰، ۱۰۰ و ۵۰۰ مرغی به ۲۹ هزار و ۵۷۰ خانواده، خریداری و توزیع ۷۰۰ بز شیری، تجهیز شش مرکز جمع‌آوری شیر و آموزش ۶۰۰ گاودار در زمینه‌ی تولید لبنیات شامل کارکردهای وزارت زراعت در بخش حمایت از زنان می‌شود.