روایت یک بانوی بی‌سرپرست که حالا خودش سرپرست است: نور خورشید به زنده‌گی سکینه رونق بخشید

mail-admin
روایت یک بانوی بی‌سرپرست که حالا خودش سرپرست است: نور خورشید به زنده‌گی سکینه رونق بخشید

هفته‌نامه‌ی دهقان/ صدیق خالد
سکینه عسکری، ۲۸ سال دارد و در روستای قلعه‌ی میانه، ولسوالی یکاولنگ ولایت بامیان زنده‌گی می‌کند. حدود دو سال قبل سکینه شوهرش را در اثر مریضی‌ای از دست داد و تمام مسوولیت‌های خانواده، به ویژه همه مصارف برای امرار معیشت خانواده، به سکینه واگذار شد. او حالا با دستگاهی که وزارت زراعت برایش داده، با نور خورشید میوه و سبزی‌ها را خشک می‌کند و می‌فروشد و زنده‌گی‌اش رنگ و رونق خوبی دارد.
داستان این گونه است که پس از فوت شوهر، بانو سکینه با مشکلات اقتصادی فراوان دست‌وپنجه نرم می‌کرد، اما سال قبل از سوی پروژه‌ی سکتوری انکشاف زنجیره‌ی ارزش باغداری وزارت زراعت، یک پایه خشک‌کننده آفتابی میوه و سبزی به وی کمک شد. او با خشک نمودن میوه‌ها و سبزیجات تازه و فروش آن در مارکیت‌های محلی بامیان، توانست اقتصاد خانواده‌اش را رونق ببخشد و نیز یک تجارت خوب را برای خود فراهم کند.
خشک‌کننده‌ی آفتابی، دستگاهی است که برای خشک ساختن سبزیجات و میوه‌جات تازه استفاده می‌شود و انرژی مورد نیازش را از خورشید فراهم می‌کند و در سال مالی ۱۳۹۹، از سوی پروژه‌های وزارت زراعت، برای بیش از هزار خانم توزیع شده است.
سکینه عسکری که یکی از مستفیدشونده‌گان این دستگاه‌ها است. سکینه می‌گوید: «زمانی که شوهرم حیات داشت، اصلاً به کار کردن و تولید مواد خشک زراعتی فکر نمی‌کردم اما پس از وفات شوهرم ناگزیر شدم تا به منظور امرار معیشت، کاری را انجام دهم ولی به نسبت نبود کار خوب در ولایت بامیان نمی‌توانستم تمام نیازمندی‌های خانواده‌ام را تامین نمایم؛ به ویژه در شش ماه اول با مشکلات فراوان مواجه شدم تا این‌که از طریق ریاست زراعت ولایت بامیان با پروژه سکتوری انکشاف زنجیره ارزش باغداری «HVCDSP» تماس گرفتم و خواستار یک دستگاه خشک‌کننده آفتابی میوه و سبزی شدم. خشک‌کننده‌ای به من داده شد، در یک وقت از ۵۰ تا ۷۰ کیلو گرام محصولات تازه زراعتی را در سه تا پنج روز خشک می‌کند.» سکینه می‌افزاید: «از روزی که خشک‌کننده آفتابی برایم کمک شده است، زنده‌گی ما از لحاظ اقتصادی پررونق شده، قسمی که رومی، سیب، زردآلو و انواع سبزیجات و میوه‌جات تازه را خریداری کرده و بعد با استفاده از خشک‌کننده آفتابی، این محصولات را خشک می‌کنم و در بازارهای محلی بامیان با قیمت مناسب به فروش می‌رسانم که با این کار، عاید قابل ملاحظه‌ای به دست می‌آوریم.»
در کل خشک‌کننده‌های آفتابی از یک طرف به زنان تهی‌دست کمک می‌کند تا اقتصاد خانواده‌ی‌شان را بهبود ببخشند و از سوی دیگر از ضایع شدن محصولات زراعتی تا حد ممکن جلوگیری کنند.
پروژه‌ی سکتوری انکشاف زنجیره‌ی ارزش باغداری «HVCDSP»، حدود ۲۱ دستگاه خشک‌کننده آفتابی را در ولایت بامیان به زنان تهی‌دست توزیع کرده است که هم برای این زنان زمینه‌ی کار فراهم شده و هم‌چنان از فرسوده شدن محصولات تازه زراعتی جلوگیری می‌کند.
پروژه‌ی سکتوری زنجیره‌ی ارزش باغداری، که در کنار دیگر فعالیت‌هایش، ‌این خدمات را برای بانوان تهی‌دست عرضه می‌کند، از سوی بانک انکشاف آسیایی «ADB» تمویل می‌شود.