شش راهکار ساده و مؤثر برای جلوگیری از سرمازدهگی درختان میوه در زمستان
محمدسلیم ساعی، رییس زراعت ولایت بلخ
در زمستان امسال به خصوص در دو هفته آینده، درجهی حرارت از طرف شب و روز در بسیاری از مناطق سردسیر کشور، زیر منفی هفت تا ۱۵ خواهد بود. تداوم این سردی روی همهی درختان میوه به ویژه انار، انجیر، سیب، شفتالو، تاکهای انگور، خرمالو و بادام اثر منفی میگذارد و امکان خشکیدن شاخههای ضعیف و نازک بیشتر میشود.
بناً باغدارن میتوانند از این چند روش ساده و مؤثر برای جلوگیری از سرمازدهگی درختانشان کار بگیرند:
1- مقداری کاه، پخال، گیاه هرزه و یا پاروی خشک حیوانی و علفهای خشک شده که در حیاط باغ و خانه در دسترس است را از طرف عصر در مسیری که باد میوزد آتش بزنند. شعلهی آتش نهایت خفیف باشد که بیشتر دود ایجاد گردد تا دود در همهی محوطه باغ بپیچد.
2- با جاروب برفها و کریستالهای برفی را از شاخچههای درختان پاک کنید.
3- شاخچههای ضعیف و شکسته را از ساقه اصلی قطع کنید که با فشار بیشتر برف میشکند و سبب تخریب دیگر شاخهها میشود. درختان را با آهستهگی تکان دهید تا برف در شاخچهها باقی نماند.
4- از شاخهبُری به منظور شکل دادن درختان هستهسنگی و گوشتی در سرمای شدید، اجتناب کنید.
5- برگهای خشک شده که در شاخچهها باقی ماندهاند را بچینید و آتش بزنید. این کار باعث کاهش امراض و آفات در سال پیش رو میشود. همچنان در زمان برفباریها بالای شاخچه درختان برف ایستاد نمیشود.
6- اگر عملیه روغن زمستانی، یا Winter Oil Treatment را تا کنون انجام ندادهاید با مساعد شدن هوا اقدام کنید و به منظور مشورت با مدیریتهای حفاظت در ریاستهای زراعت مراجعه کنید و در سطح ولسوالیهای از مشورت مدیران خدمات زراعتی مستفید شوید.