فصل ثمر رسید

mail-admin

گپ دهقان
با آغاز گسترش کرونا که نزدیک به همه‌ی عرصه‌های زنده‌گی، از جمله بازار و خریدوفروش را متأثر کرده بود، وزارت زراعت نگران دهقانان، باغداران و در کل محصولات زراعتی‌ای بود که امسال قرار است تولید شود. این نگرانی، با تلاش و برنامه‌ریزی وزارت زراعت، به برنامه بدل شد و نامش یافت: برنامه‌ی مدیریت محصولات زراعتی.
مدیریت محصولات زراعتی پس از آن‌که طرح آن توسط وزارت زراعت تهیه شد، با تایید شورای عالی اقتصادی همراه شد و به دنبال آن محمداشرف غنی رییس جمهور، آن را منظور کرد. چند ماه پس از منظوری طرح، امروز، در تمامی ولایت‌های افغانستان، تطبیق‌ پروژه‌هایی برای دهقانان و باغداران و زنانی که در زمینه‌ی پروسس میوه و سبزی کار می‌کنند، جریان دارد.
به روز سه‌شنبه، ۹۷ ذخیره‌خانه‌ی پیاز،‌ که در قالب طرح مدیریت محصولات زراعتی شامل بود، به بهره‌برداری سپرده شد.
کار ساخت این ذخیره‌گاه‌ها از طریق برنامه‌ مدیریت محصولات زراعتی نزدیک به دو ماه قبل در ولسوالی‌های چهارآسیاب، موسهی، خاک‌جبار، بگرامی و ده‌سبز آغاز شده بود. هر یک از این ذخیره‌گاه‌های پیاز دوازده متریک تُن ظرفیت دارد و ۹۷ ذخیره‌گاه به هزینه مجموعی ۴۷ میلیون و ۷۵۶ هزار و ۷۸۶ افغانی ساخته شده است.
در سراسر کشور، همین اکنون کار ساختمانی حدود ۱۲ هزار پروژه زراعتی در ۳۴ ولایت ادامه دارد و کار بخشی از این پروژه‌ها خاتمه یافته و تعدادی هم در آینده‌ی نزدیک آماده‌ی بهره‌برداری می‌شود.
در جریان دو ماه آینده، در مجموع، ساختمان بیش از ۱۲ هزار پروژه مربوط به ساخت ذخیره‌گاه‌های پیاز، کچالو، کشمش‌خانه و سردخانه‌ی میوه تکمیل و به بهره‌برداری سپرده می‌شود.
هم‌چنان به تازه‌گی،‌ در شماری از کشمش‌خانه‌های تکمیل‌شده در ولایت‌های هرات و کابل، روند تبدیل انگور به کشمش توسط باغداران آغاز شده است.
این‌ها همه گواه آغاز ثمربخشی طرح مدیریت محصولات زراعتی است. واقعیت امر این است که دیگر باغداران مستفید شده از پروژه‌های مدیریت محصولات زراعتی، مجبور نیستند انگورشان را به بهای ارزان بفروشند. دهقانان حاصلات پیازشان را دیگر به جوی نمی‌اندازند و یا ارزان در بازار نمی‌فروشند. کچالوکاران نیز نگران فاسد شدن کچالوهای‌شان نیستند، آنان از زیربناهایی که وزارت زراعت برای‌شان ساخته است، استفاده می‌کنند. انگور اضافی‌شان را به کشمش بدل می‌کنند، پیاز و کچالوی مازاد از فروش‌شان را تا فصل به میان آمدن تقاضا در بازار، در ذخیره‌خانه‌ها نگه می‌دارند تا به قیمت مناسب، (نه ارزان و نه گران) بفروشند و درآمدی متناسب با تلاش و زحمات‌شان داشته باشند.
در کنار جلوگیری از فاسد شدن محصولات زراعتی و باغداری، ایجاد فرصت‌های شغلی از اهداف مهم برنامه مدیریت محصولات زراعتی است. به طوری که تنها در ساخت ۹۷ ذخیره‌گاه پیاز که روند بهره‌برداری‌ از آن‌ها آغاز شده، برای ۵۸۲ نفر فرصت کاری ایجاد شده بود. هم‌چنان با ساخت هر ذخیره‌گاه، برای سه نفر دیگر فرصت کاری دایمی ایجاد شده است.
اگر این چنین، بخش کلانی از محصولات زراعتی افغانستان مدیریت شود، تا هم صادرات بهتر داشته باشیم و هم دهقانان با درآمد بهتر، روی توسعه و میکانیزه‌شدن کاروبارشان سرمایه‌گذاری کنند.