راز موفقیت زنان کارمند در وزارت زراعت:

mail-admin
راز موفقیت زنان کارمند در وزارت زراعت:

ریاضت تا پیروزی

مینا افسری

پیش‌رفت‌ها و دست‌آوردهای زنان در بخش‌های مختلف وزارت زراعت در این اواخر چشم‌گیر بوده که از جمله می‌توان به فعالیت‌های زنان در بخش‌های پلان و برنامه‌سازی، ساخت باغچه‌های خانه‌گی، تولید رب، ترشی، چدنی، سبزیجات و کار در بخش زنبورداری اشاره کرد.

برخی از خانم‌هایی که در وزارت زراعت مشغول کار اند، افزایش فعالیت‌های زنان در ادارات دولتی از جمله وزارت زراعت را، ناشی از افزایش توان‌مندی زنان در خدمت‌رسانی به مردم کشورشان عنوان می‌کنند.

زهره ظهوری از خانم‌هایی است که از دو سال به این سو در وزارت زراعت ایفای وظیفه می‌کند. زهره دختری با قلب مهربان و چهره بشاش است. او را در همان نگاه اول می‌شد حدس زد که صمیمی و مهربان است. او، یکی از خانم‌های موفق در وزارت زراعت است.

ظهوری لیسانسش را در سال ۲۰۰۴ از دانشکده زبان و ادبیات انگلیسی پوهنتون کابل به دست آورده است. زهره بعد از فراغت از دانشگاه پنج سال در وزارت احیا و انکشاف دهات کار کرد.

 خانم زهره می‌گوید: «اعتقاد دارم که از فرصت‌ها که نقش مهمی در تغییر زنده‌گی انسان‌ها دارند، استفاده کنم؛ به این باورم که باید تلاش و کوشش شود تا چانس‌هایی که به دست می‌آید، استفاده شود. انسان‌ها نباید فرصت‌ها را از دست بدهند، توصیه من به همه بانوان همین است که چانس‌ها را از دست ندهند.»

زهره خانمی که شور و اشتیاقش به تحصیل از لحن صدا و نگاهش حس می‌شود، دوره‌ی ماستری‌اش را در یکی از پوهنتون‌های خصوصی در کابل در رشته مدیریت و رهبری به پایان رسانده است. خانم زهره بنا بر شوق و علاقه زیادی که به تحصیل دارد می‌گوید: «آرزو دارم که دوره‌ی دکترای خود را در یکی از پوهنتون‌های بزرگ جهان آغاز کنم.»

زهره ظهوری نیز هم‌مانند سایر دختران، با ممانعت‌ها و مخالفت‌های اجتماعی مبارزه کرده است تا توانسته به اهدافی که برای خودش تعیین کرده است، برسد.

او می‌گوید: «بخش عمده‌ای از مشکلات زنان، ناشی از سنت‌های متصلب اجتماعی و فرهنگی است که سال‌ها در جامعه ما حاکم بوده است و این سنت‌ها مانع حضور زنان در عرصه‌های اجتماعی و اقتصادی شده است.»

زهره می‌گوید: «دوست دارم خانم‌ها در هر رشته که فعالیت دارند، هدف‌های بزرگ داشته باشند و تلاش کنند خودشان را به اهداف‌شان برسانند.»

ظهوری که از یک سال بدین سو به حیث سکرتر نصیراحمد درانی وزیر زراعت ایفای وظیفه می‌کرد، به تازه‌گی با سپری کردن مراحل و آزمون‌های قانونی، به حیث رییس دفتر وزیر در این وزارت تعیین شده است.

 او به این باور است که خانم‌ها قوی و توانا هستند و باید از توانایی‌های‌شان در رسیدن به اهداف‌شان استفاده کنند.

تقرر زهره به حیث رییس دفتر وزیر در وزارت زراعت سبب شده است تا علاقه‌مندی او به پیش‌رفت و رسیدن به آرزوهای باقی‌مانده‌اش بیش‌تر شود.

زهره می‌گوید: «این اول راه است، من آرزوهای بزرگ‌تر از این دارم و می‌خواهم با تلاش و کوشش و از دست ندادن فرصت‌ها، به تمام آرزوهایم برسم.»

او می‌گوید: «ریاست دفتر برایم یک تجربه جدید است. من به عنوان رییس دفتر وزیر، پلان‌های زیادی روی دست دارم، ایجاد یک سیستم جداگانه و قابل دست‌رس به منظور ایجاد سهولت برای کارمندان، به وجود آوردن فضای صمیمانه و یادگیری دوجانبه بین همکاران و توان‌مندسازی زنان، از جمله کارهایی است که روی دست دارم.»

ظهوری خانمی با چهره‌ی خندان و قلبی مملو از عاطفه، یکی از دخترانی هست که می‌خواهد دست‌‌آورد‌ها و قدرتش را در بخش مدیریت و رهبری افزایش بدهد تا از این طریق به کشورش خدمت کند.

«تلاش می‌کنم برای توان‌مندسازی و بهبود وضعیت زنان یک پلان استراتژیک و اساسی ترتیب کنم که برای رسیدن به آن باید اقدامات جامع و همه‌جانبه روی دست گرفته شود».

در همین حال، شماری از خانم‌هایی که در وزارت زراعت مشغول وظیفه‌اند به این باور اند، که کار و فعالیت در جامعه می‌تواند تغییرات مثبتی را در زنده‌گی آنان به ‌وجود بیاورد.

این کارمندان می‌گویند فعالیت خانم‌ها در بخش‌های مختلف وزارت زراعت از جمله ریاست اقتصاد خانواده، آمریت جندر، منابع بشری و پروژه‌های همکار چشم‌گیر است، اما با این حال، آنان خواهان تقرر خانم‌های بیش‌تر در بست‌های کلیدی هستند.

نذیره رحمان یکی دیگر از رییسان در وزارت زراعت است که از ۱۵ سال به این سو، رهبری ریاست اقتصاد خانواده را به عهده دارد.

نذیره می‌گوید: «وزارت زراعت، آبیاری و مالداری در راستای توان‌مندسازی زنان کارهای موثری کرده و زمینه فعالیت‌های اقتصادی زنان را در جامعه مهیا ساخته است.»

تأسیس ۱۳۹ هزار و ۴۰۵ باغچه‌ی خانه‌گی، ساخت دو هزار و ۲۵۵ سبزخانه، ایجاد ۵۷ هزار و ۷۹ فارم کوچک مرغداری خانه‌گی، ارتقای ظرفیت ۲۷۴ هزار و ۶۷۱ خانم، تأسیس مرکزهای پروسس، ایجاد گروپ‌های توان‌مندسازی زنان، ایجاد فارم‌های مالداری، استخدام زنان به حیث کارمندان قراردادی، کمک‌ و همکاری‌های مالی به خانم‌ها، از جمله فعالیت‌های این ریاست است که زنان را در فعالیت‌های اقتصادی و تامین منابع مالی خانواده‌ها، سهیم ساخته است. اکنون بسیاری از زنان روستایی با فعالیت‌های گوناگون زراعتی و مالداری، سهم بارزی در تامین منابع مالی خانواده‌های‌‌شان دارند.

خانم رحمان می‌گوید هدف از طرح و تطبیق برنامه‌ها و پروژه‌های متعدد وزارت زراعت در این بخش، رشد اقتصاد خانواده‌ها، بهبود مصونیت غذایی، اشتغال‌زایی خانم‌ها و توان‌مندسازی زنان است.

رییس اقتصاد خانواده می‌گوید که اکثریت کارمندان او در این ریاست، خانم‌ها هستند. او هم‌چنان خواهان استخدام بیش‌تر خانم‌ها در بست‌های کلیدی و بخش‌های دیگر است.

علاوه بر این، این ریاست توانسته است طی پنج سال اخیر، زمینه‌ی کار عملی را برای ۳۸۰ تن از فارغان پوهنتون در مرکز و ولایات مساعد کند.

وزارت زراعت یکی از وزارت‌خانه‌های کلیدی کشور است که منبع معیشت ۸۰ درصد جمعیت کشور را شکل می‌دهد. حدود ۴.۵ درصد کارمندان وزارت زراعت را بانوان شکل می‌دهند.

در همین حال شماری از خانم‌های کارمند در این وزارت، به افزایش استخدام زنان در بخش‌های مختلف این وزارت، خوش‌بین هستند.

نسرین یوسفزی مدیر عمومی ارتباط با رسانه‌ها یکی دیگر از خانم‌های کارمند در وزارت زراعت است.

نسرین که سال‌ها سابقه‌ی کار در این وزارت دارد، می‌گوید: «طی سال‌های اخیر، حضور زنان در وزارت زراعت افزایش یافته است و این خودش برای پیش‌رفت زنان برای رفتن به مقام‌های بلند حکومتی، امیدوارکننده است.»

خانم یوسفزی می‌گوید زنان نقش کلیدی در تحقق تحولات اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی دارند. او می‌افزاید: «ما ثابت کرده‌ایم که زنان با به کار بستن شجاعت‌‌شان می‌توانند باعث افزایش چرخه اقتصاد کشور شوند و جامعه را به سوی پیش‌رفت سوق دهند.»

وی نقش زنان را در تمامی عرصه‌ها محوری بیان می‌کند و می‌گوید: «بدون سهم زنان در زراعت، دست‌رسی به اهداف انکشاف پایدار ناممکن است و توان‌مندسازی زنان در زراعت، نقش اساسی در راستای زمینه‌های اشتغال و تقویت اقتصاد خانواده‌ها دارد.»

فرشته یعقوبی دانش‌آموخته حقوق می‌گوید، پارسال از دانشگاه فارغ شده است و به شدت در تلاش است تا در یکی از ادارات دولتی ایفای وظیفه کند.

بانو یعقوبی می‌گوید: «من فکر می‌کنم که راه پیش‌رفت برای یک خانم داشتن تحصیلات عالی و اراده‌ی خدمت به مردم کشورش می‌باشد و باید برای رسیدن به آن، تمام تلاشش را بکند.»

این در حالی است که مسوولان منابع بشری در وزارت زراعت، اطمینان می‌دهند که هر شخص می‌تواند بدون کدام تبعیض در بست‌های رقابتی شرکت کند و زنان مطابق قانون، از نمره‌های امتیازی نیز برخوردار می‌باشند.

با این حال برخی از دخترانی که در تلاش کسب وظیفه در اداره‌های دولتی هستند، کار در این اداره‌ها را عاملی برای تغییر وضعیت زنده‌گی‌شان عنوان می‌کنند.

وزارت زراعت و برنامه‌های همکار این وزارت، به منظور خودکفایی و افزایش نقش خانم‌ها در رشد اقتصاد کشور در تلاش‌اند تا زمینه‌ی فعالیت‌های بیش‌تر اقتصادی را برای زنان مهیا سازند.