غلام حیدر: کشت رومی به شیوه‌ی جدید، حاصلات‌مان را دو برابر ساخت

content_admin
غلام حیدر: کشت رومی به شیوه‌ی جدید، حاصلات‌مان را دو برابر ساخت
۱۵ اسد ۱۳۹۹
غلام حیدر یک‌تن از دهقانان در ولسوالی امام‌صاحب ولایت کندز، می‌گوید که استفاده از روش میکانیزه شده زراعتی در کشت رومی، حاصلاتش را دو برابر کرده است.
غلام‌حیدر ۲۰ سال است که مصروف کشت بادنجان رومی و دیگر سبزیجات است. او پیش از این از روش کشت سنتی کار می‌گرفت و هر سال، مقدار ثابت شده‌ی محصولات را با کیفیت نه‌چندان قناعت‌بخش به دست می‌آورد.
اما، امسال به کمک پروژه سرمایه‌گذاری انکشاف منابع آبی یا «LKISP»، یک مزرعه‌ی نمایشی بادنجان رومی ساخت. غلام‌حیدر می‌گوید که میزان حاصلات این مزرعه، دو برابر بیش‌تر از میزان حاصلات سال‌های گذشته است. سال‌های گذشته، او با استفاده از روش سنتی کشت‌وکار می‌کرد. به گفته‌ی او، کیفیت محصول جدید نیز با کیفیت محصولات گذشته‌ی زمین او متفاوت است و امسال توانسته بادنجان رومی با کیفیتی را به بازار عرضه کند.
مزرعه‌های نمایشی در مقایسه با شیوه سنتی کشت سبزیجات، پنج بار کم‌تر آبیاری می‌شود و همین‌طور در این مزرعه‌ها، از کودهای حیوانی به گونه‌ی گسترده‌تر استفاده می‌شود.
غلام‌حیدر می‌گوید: «حدود ۲۰ سال می‌شود که ما در مزرعه خویش بادنجان رومی را به گونه سنتی کشت می‌کنیم اما امسال شیوه کشت و مرحله‌ی پسا کشت آن کاملاً متفاوت بوده قسمی که زمین مزرعه را با استفاده از ماشین‌های هموارسازی برای ما هموار کردند که قبلاً ما چنین تکنولوژی را استفاده نکرده بودیم. این شیوه هموارسازی زمین از ضایعات آب جلوگیری می‌کند و بوته‌ها را قوی می‌سازد که در نتیجه در مقابل امراض و آفات گوناگون مقاومت بیش‌تر از خود نشان می‌دهند. هم‌چنان در سال‌های گذشته برای یک جریب زمین حدود یک‌هزار گرام تخم اصلاح ناشده استفاده می‌کردیم، اما امسال در یک جریب زمین از ۶۰۰ گرام تخم اصلاح شده‌ی «هایبرید» کار گرفتیم که حاصلاتش در مقایسه با شیوه‌ی سنتی از لحاظ کمی و کیفی بهتر بود.»
این دهقان می‌افزاید که در گذشته یک مزرعه بادنجان رومی را در یک فصل ۱۶ بار آبیاری می‌کرد، اما با شیوه‌ی جدید، مزرعه‌اش را امسال در یک فصل ۱۱ بار آبیاری کرده است. او تاکید دارد که از ضایعات آب در روش جدید، جلوگیری چشم‌گیری شده است.
غلام حیدر سال گذشته از دو جریب زمین حدود ۱۰ هزار کیلوگرام رومی به دست آورده بود، اما امسال با ساخت یک مزرعه‌ی نمایشی از دو جریب زمین حدود ۲۰ هزار کیلوگرام رومی را به دست آورده است.
پروژه سرمایه‌گذاری انکشاف منابع آبی از سوی بانک انکشاف آسیایی تمویل و توسط وزارت زراعت تطبیق می‌شود.